Zašto je igra na otvorenom važna za razvoj dece?

Toliko je odluka sa kojima se roditelji suočavaju. Jednokratne ili platnene pelene? Državna ili privatna škola? Lista se nastavlja li nastavlja.

Ali ne očajavajte. Neke stvari su fundamentalne. A kada se borite sa tim kako da pomognete razvoju svog deteta, postoji jedna jednostavna stvar koju možete da uradite svaki dan: izvedite ih napolje.

Kako je objasnila doktorka Marija Montesori, deca treba da imaju slobodan pristup igri na otvorenom. Shvatila je da je prirodno okruženje za učenje ima neizmeran značaj.

Evo sedam razloga zašto je igra na otvorenom važna za razvoj dece.

#1 Igra na otvorenom uči društvenim veštinama

Gotovo sve što dete treba da zna o interakciji sa drugima, uči na igralištu. Teško je naučiti kako se slagati sa drugima gledajući u ekran ili kroz video igricu. To jednostavno ne funkcioniše.

Deca uče da pregovaraju kada se igraju napolju sa prijateljima na odmoru ili sa drugom decom u parku. Deca uče da se smenjuju na ljuljaškama. Oni uče da se drže svog prijatelja koji hoda malo sporije od ostatka grupe. Oni uče društveni ugovor života i najefikasnije ga uče bez nepotrebnog mešanja odraslih.

Zato sedite na klupu i uživajte u prizoru uspeha na licu vašeg deteta kada pozovu novog prijatelja da se igra sa njim.

#2 Igra na otvorenom kod dece razvija poštovanje prema prirodi

Deca provode više vremena unutra nego ikada ranije. A u ovom svetu “jednog klika”, poštovanje prema svetu prirode je ključno, ne samo za zdravlje planete, već i za sopstveno zdravlje. Zato se postarajte da vaše dete provodi vreme u prirodi svaki dan, ukoliko je moguće.

Priroda ima obnavljajuća svojstva; postoji nešto magično u tome dok deca dremaju napolju i hodaju bosi po travi. Sam boravak napolju menja vaše raspoloženje, a isto čini i deci. Aktivira čula i pomaže deci da tumače svet. Neka osete miris svežih snežnih padavina i osete vlažnost prolećne kiše.

#3 Igra na otvorenom podstiče decu da koriste maštu

Napolju, mašta vašeg deteta “divlja”. Kada su deca napolju, potoci postaju jarci zamka, a gomile zemlje postaju planine koje čekaju da budu osvojene.

Spoljni svet je neograničen, što privlači potrebu vašeg deteta za nezavisnošću i avanturom. Napolju je sloboda. To je mesto gde deca zapravo mogu da koriste svoje spoljašnje glasove. Oni mogu da rade one stvari koje im je rečeno da ne rade unutra. Da trče koliko god žele. Da se penju na tobogan. Da vrište iz sveg glasa.

A kada deca provode dovoljno vremena na otvorenom, to zapravo povećava njihovu sposobnost da se fokusiraju i dublje koncentrišu. Dajući svom detetu vreme koje mu je potrebno da se pomera i trči, omogućavate mu da bude uspešnije tokom onih neizbežnih trenutaka kada mora da sedi mirno.

#4 Igra na otvorenom promoviše fizički razvoj

To je prilično očigledno, ali deca su aktivnija kada su napolju. A kada su deca aktivnija, bolje spavaju i bolje uče; rade sve stvari bolje.

Igra na otvorenom poboljšava opšte zdravlje vašeg deteta. To je fizička vežba koju vaše dete doživljava kao igru. Teretane mogu biti izazov za mnoge odrasle jer su veštačke. Učiniti igru napolju delom svakodnevne rutine vašeg deteta može usaditi ljubav prema kretanju koja ih nosi u odraslo doba.

Borite se da izvedete svoje dete napolje? Idite s njima. Iznesite njihove omiljene knjige napolje. Držite ćebe u automobilu za improvizovane piknike jer nekoj deci treba više ohrabrenja nego drugoj da izađu.

#5 Vitamin D

Deci i odraslima je potrebno sunce. To je fiziološki važno. Vitamin D je nešto što je potrebno telu vašeg deteta. Vitamin D podržava rast kostiju, mozga i nervnog sistem i ukupno zdravlje kardiovaskularnog sistema.

Sezonski afektivni poremećaj je stvaran. Ljudi su tužniji bez sunčeve svetlosti, a to uključuje i decu. Čak i u oblačnim danima, svetlost koju vaše dete dobija napolju je mnogo bolja od svetlosti koju dobijate unutra.

Kada deca nemaju dovoljno sunca, njihovi ritmovi su poremećeni. I kao roditelj, znate da su ritmovi i rutine vašeg deteta od ključne važnosti za njihovo osećanje stabilnosti i sigurnosti.

#6 Igra na otvorenom je važna tokom cele godine

Verovatno ste čuli izreku: „Ne postoji loše vreme, samo vreme za koje niste spremni.” Prečesto se na vreme napolju gleda kao na nešto što deca imaju samo kada je preko 20 stepeni i sunčano. A ako živite negde sa oštrim godišnjim dobima, sigurno je lakše ostati unutra u tim danima koji su ne baš idealni.

Ali deca moraju da izađu napolje kad god je bezbedno da budu napolju. To znači da se obučete toplo kada pada sneg i nabacite kupaći kostim tokom leta. I zapamtite, „ne“ je za sigurnost, pa pustite svoje dete da skače po lokvama i kuva vam blato u svojoj zamišljenoj kuhinji.

#7 Igra na otvorenom omogućava bezbedno preuzimanje rizika

Biti u stanju da rizikujete je važno. Za decu, učenje da rizikuju u bezbednom i kontrolisanom okruženju je veoma efikasan način da razviju ovu veštinu. A napolju je idealno okruženje za to.

Deca treba da testiraju svoje granice, a ne da im se govori šta su njihova ograničenja. Treba da ih iskuse. Vaše dete treba da odluči koliko je visoko previsoko za ljuljanje. Moraju da odluče da li su spremni da se popnu na to drvo.

Veoma je prirodno da želite da zaštitite svoje dete od pada, ali se oduprite porivu u parku kao i u životu. Jer zapamtite, ne radi se o padu, već o tome da li će vaše dete ustati ili ne.

I hoće. Sa vama pored njih.