Saveti za nove roditelje

Kako bi rasterećenije, opuštenije ali i sa znanjem potkovani i osmehom osunčani dočekali bebu, tu su saveti za nove roditelje inspirisani montesori metodom edukacije.

#1 Priprema je pola posla

Doček bebe, adaptacija i snalaženje u novonastalim situacijama su veoma naporne. Ako možete da pripremite teren – pola posla ste već uradili. 

Saveti za nove roditelje su svakako da se pre rođenja deteta obrazuju, kako bi sve što postaje novo, bilo i išlo što je moguće mirnije. Potrudite se da sve neophodne “stvari” kao i prostor u kome će beba boraviti opremite i nabavite pre njenog dolaska na svet. 

Veoma je bitno da svaki deo bebinog prostora bude dobro promišljen, kako bi vam stvari bile na dohvat ruke jer između ostalog to je ono što će da vas spasi nervoze i vremena. Montesori roditelji polaze od toga da pored funkcionalnosti i reda uključe i princip lepote i jednostavnosti u okruženje malog deteta – jer ono upija sve.

#2 Okruženje prema potrebama

Montesori okruženje prepoznaje 4 okruženja koje su nepohodna za bebu. U to spada: prostor za spavanje, prostor za hranjenje, prostor za negu i prostor za aktivnosti. 

Novim roditeljima se savetuje da bebe spavaju kada su pospane, a da se bude kada se odmore i žele da ustanu. Naučnici navode da ćete time dopustiti detetu da isprati svoj bioritam. S obzirom da u ovom periodu bebe više spavaju nego što su budne i da im je san zapravo period u kome najviše rastu, glavni je argument ove metode.

Drugi argument koji podržava ovu metodu je bebin razvoj samostalnosti. Zato je važno da beba jasno zna – gde se spava, gde se igra, gde jede i gde se kupa i neguje. Kao i prostor za spavanje, bitna je mentalna asocijacija. Okruženje u kome se beba hrani, kupa ili igra mora biti odvojeno i prijatno. Tako će i ona želeti i bez opiranja ispunjavati i vremenom stvarati dobru naviku za obavljanje svih ovih radnji. 

#3 Sa decom kao sa malim ljudima

Takozvano “bebanje” smatra se pogrešnim, čak ume da utiče kontraproduktivno na dete. Iako naša namera kao ni emocija nije loša – dete upija kao sunđer i samim tim upija “neadekvatnu” informaciju ili reč, koju će tako zapamtiti, ponovitii i pogrešno naučiti. 

Saveti za nove roditelje su da praktikuju da sa decom pa i sa bebama, razgovaraju kao sa odraslim čovekom. Na taj način ne samo da dete pravilno uči i upija, nego i stvara ispravnu sliku o stvarima oko sebe.

#4 Podstičite decu, umesto da ih nagrađujete – pozitivna disciplina

U Montesori radionici, iako to čudno zvučalo, ne postoje ni ocene niti zadaci provere. Smatra se da detetu nije potrebno da bude uslovljeno ocenama niti da radi za vaše priznanje, nego njegovo zadovoljstvo treba da dolazi iz njega samog. Hvalite postupke svog deteta a ne samo dete, da u slučaju da je nešto uradilo dobro a nije dobilo pohvalu ne dobije osećaj nedovoljnosti i ne projektuje negativanu sliku o sebi. 

#5 Ponudite im izbor

Dozvolite svom detetu mogućnost da samo izabere male stvari koje mu se sviđaju ili koje ga se tiču. Na ovaj način učimo i navikvamo svoje dete na kasnije teške zadatke i donosenje odluka i podstiče njihovu samostalnost kao i misljenje. 

#6 Nemojte prekidati detetove trenutke fokusa

Dozvolite svojoj deci da na miru bude skoncentrisana na bilo koju aktivnost koju obavljaju. Bilo bi dobro da tada komentare kao i rečl hvale ili ohrabrivanja ostavite za sebe. Sposobnost koncentracije je deo inteligencije i ako dete svaki put bude ometano sa različitim opaskama neće moći da se usresredi na nešto bilo šta kasnije. Da bi dete usvajalo i naučilo mora da bude koncentrisano!

#7 Ograničite količinu dostupnih igračaka

Umesto da detetu kupujemo najsavremenije igračke, trebali bi da ohrabrujemo detetov duh.  Ako se  već kupuje  igračka, saveti za nove roditelje su da ona bude prema adekvatnom dobu, edukativna, dobro osmišljena igračka koja će zapravo služiti svrsi. Ukoliko želite da budete pravi montesori roditelji, dete bi trebalo da uključujemo u konkretne aktivnosti. Time će se dete brže socijalizovati i neće imati potrebu ni želju za igračkama.

#8 Poštujte svoje dete

Koliko god voleli svoje dete, ljubili ga i gnjavili i obasipali ljubavlju, imajte na umu da vaše dete nije igračka! I ako to možda ne zna da verbalizuje nije uvek raspoloženo da bude vaš objekat pažnje. Naravno kada dete traži maženje i afekciju, nemojte mu ih uskratiti!

#9 Zaboravite na sat

Vaše dete ne treba da se oseća kao da je je vreme provedeno sa vama ograničeno vremenski. Ne želite da se ono oseća da je sa vama kao na poslu ili obavezi. Potrutite se da se svom detutu posvetite punom pažnojm i da svoj raspored rasteretite tako da ništa ne ometa vaše vreme sa decom.

#10 Isključite televizor

Deca imaju veoma kratku punu pažnju, čak ni pun minut u prvoj godini. Saveti za nove roditelje su da telezivor ne stoji uključen iz prostog razloga što skreće pažnju, i ometa dete.