Šta su Montesori igračke i koja je njihova uloga?

Ako smo mi, odrasli, previše stimulisani obiljem dostupnih igračaka i aktivnosti, možete li zamisliti kakvo je to iskustvo za vaše dete? Okruženi igračkama sa previše boja, previše zvukova i previše delova, mogli bi da se osećaju preplavljenim. Dakle, koje smernice možete koristiti kada birate igračke za svoje dete?
Montesori filozofije nude neverovatnu mudrost u ovoj oblasti, izgrađenu kroz hiljade sati posmatranja i proučavanja na šta deca reaguju i šta im je potrebno u okruženju. Montesori pristup može pružiti udobnost prilikom kupovine igračaka.
Zvanično, ne postoji takva stvar kao što su „Montesori igračke“, ali neke igračke su posebno usklađene sa Montesori filozofijom učenja. To su igračke koje rasplamsavaju radoznalost vašeg deteta ponavljanjem, svrhom i razmišljanjem o njihovom svakodnevnom iskustvu.

5 kvaliteta koje poseduju Montesori igračke

Montesori igračke su jednostavne

Najbolje igračke koje možete pokloniti svojim mališanima su jednostavne. Vaše dete pokušava da shvati ovaj divlji, divni svet na koji je nedavno naišlo. Oni najbolje uče kada im date organizovane informacije.
Na primer, jednostavna slagalica sa trouglom, krugom i kvadratom u tri različite čvrste boje daje vašem mališanu organizovane informacije o oblicima. Ovo su tri bitne geometrijske strukture koje treba razlikovati. Oni uče o odnosu ova tri oblika dok, shvatajući da su povezani jedni sa drugima bez da ih u tom procesu ometaju dekoracije, zabavna lica ili nasumični oblici. Kada se u jednoj igrački ponudi previše informacija, deca ne mogu da apstrahuju bitne elemente aktivnosti.

Montesori igračke su zasnovane na stvarnosti

Pre šeste godine, mozak vašeg deteta je relativno nesposoban da razlikuje fantaziju od stvarnosti. Da bi razvili pravu maštu i siguran odnos sa svojim svetom, prvo moraju da nauče kakav je svet. Pročitajte im knjige o stvarnim stvarima: tigrovi u prašumi, a ne tigrovi koji voze autobuse. Dajte im igračke sa stvarnim posledicama. Preskočite igračke sa dugmićima i polugicama koje proizvode nepovezane i nasumične zvukove. Držite se igračaka koje pokazuju uzrok i posledicu.

Montesori igračke su napravljene od prirodnih materijala

Birajte igračke napravljene od prirodnih materijala kad god je to moguće. Zvečka napravljena od drveta ili metala će vašoj bebi dati mnogo više informacija o njihovom svetu nego plastična. Metal je u početku hladan na dodir, a zatim se zagreje u ruci. Drvo pruža različite teksture. I metal i drvo imaju zanimljiv „ukus“ za bebu. Plastika je, s druge strane, uvek iste temperature i ili nema ukus, ili stvara osećaj veštačkog u ustima. Slično tome, metal i drvo daju zanimljivu težinu kada vaše dete radi sa zagonetkama, loptama i sličnim igračkama. Oni će se razlikovati po osećaju i težini u zavisnosti od veličine, gde plastika obično zahteva veću promenu veličine za jasnu promenu težine.

Montesori materijali su funkcionalni i konstruktivni

Igračke za našu decu treba da zahtevaju njihovo učešće i akciju za korišćenje. Montessori materials omogućavaju im da istražuju i uključuju sopstvenu volju, odluke i ideje. Oni nisu pasivni posmatrači ideje odraslih o zabavi. Oni manipulišu, grade i komuniciraju, učeći o svom svetu i mogućnostima.

Montesori igra nudi ograničen izbor

Dajte svom detetu ograničen izbor kada postavlja igračke. Imati previše izbora je neodoljivo i, na kraju, nezadovoljavajuće. Teško im je da odluče sa čime žele da se igraju, a teže im je da se drže igračke kada su je izabrali. Umesto da se koncentrišu na igračku i u potpunosti uživaju u njenoj svrsi i vrednosti, oni će leteti od jedne igračke do druge, praveći nered i osećaj da i dalje ništa nisu učinili. Idealan broj igračaka povećava se kako dete stari, ali će zavisiti od njihove ličnosti. Rotiranjem igračaka iz njihove kolekcije omogućiće vreme za istraživanje i uravnoteženo korišćenje svih igračaka koje imaju.
Uz mnoštvo izbora koji su nam dostupni u ovom savremenom svetu, sve je teže izabrati lepe igračke koje odgovaraju potrebama dece i ispunjavaju ih tamo gde su u razvoju. Ove smernice i saveti vam mogu pomoći u informisanom donošenju odluka o izboru igračaka za vaše dete!